Krótki przewodnik po włoskich kawach

by:

DIETA

Włosi to mistrzowie parzenia kawy. To właśnie w tym kraju znajdują się najlepsze palarnie kawy (np. Lavazza, Pellini, Illy) i to właśnie na tym terenie od wieków kultywuje się rytuały związane z piciem kawy. Przebywając na wakacjach we Włoszech szybko przekonasz się, jak wiele smakowitych rodzajów kaw można dostać od ręki, w jakiejkolwiek kawiarni. Poniżej krotki przewodnik po podstawowych rodzajach włoskich kaw.

Espresso

Espresso to kawa, którą bardzo chętnie pija się we Włoszech. Wbrew pozorom, ideą tego rodzaju kawy nie jest ekspresowe tempo jej przygotowania lub podania. Nazwa pochodzi od określenia „espressivo“ i oznacza: wyrazistość. Kawa espresso to kawa o mocnym, wyrazistym zapachu i smaku. Podaje się ją ze szklanką wody, którą należy wypić na początku. Wszystko po to, aby oczyścić język z naleciałości innych smaków i przygotować się w pełni do rozsmakowania się w kawie. W filiżance espresso są trzy warstwy kawy: na samej górze znajduje się pianka, która daje kawie lekkiej słodkości i sprawia, że jej konsystencja jest urozmaicona. Na samym dnie znajduje się esencja: tam kawa jest najmocniejsza. Środkowa warstwa ma średnią moc.

Espresso na zimno, czyli caffe Freddo

Co ciekawe, espresso pija się również na zimno. Jest to tak zwana kawa Freddo. Do zaparzonej kawy dodaje się kostki lodu. Istotne jest też schładzanie samej filiżanki zanim nalejemy do niej kawę.

Przedłużane espresso

Przedłużane espresso, czyli caffe Lungo to kawa espresso, której ekstrakcja jest przedłużona poza standardowe 25 sekund. Caffe Lungo jest nieco słabsze niż klasyczne espresso. Nie jest to jednak nadal caffe americano.

Caffe Ristretto

Caffe Ristretto jest odwrotnością caffe lungo. W przypadku tej kawy dodaje się mniejszej ilości wody do przygotowania espresso. W efekcie, uzyskuje się taką ilość kawy, którą można wypić jednym chaustem. Jest to jednak kawa jeszcze mocniejsza niż espresso. Tutaj również warto wypić szklankę wody przed kawą.

Caffe Macchiato

Macchciato to kawa z mlekiem, jednak nadal nie jest to klasyczna americana z mlekiem. Tutaj mleko dodajemy do espresso. W dodatku, ilość mleka musi być minimalna, a jego postać – obowiązkowo spieniona. Wyjątkiem jest caffe macchiato freddo, do którego dodaje się zimne i niespienione mleko.

Cappuccino

Ten rodzaj kawy jest znany na całym świecie, jednak nikt nie ma wątpliwości, że ojczyzną tego sposobu podawania kawy są oczywiście Włochy. Tutaj do espresso dodaje się odrobinę spienionego mleka i czekoladę albo kakao. Niektórzy dodają na koniec jeszcze bitą śmietanę, jednak taka wersja nie jest polecana tym, którzy są na diecie.

Comments are closed.