W jakich wariantach produkowana jest american whiskey?

by:

CZAS WOLNY

Whiskey to prestiżowy alkohol, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W sklepach znajdziemy rozmaite wersje tego alkoholu. Wśród nich można doszukać się także przedstawicieli american whiskey. Co charakteryzuje tego rodzaju trunki?

 

Od Szkocji do burbonu

Kolebką whiskey jest oczywiście Europa. To na terenie Irlandii i Szkocji powstawały pierwsze wersje tego napoju. Jeśli wierzyć podaniom, to twórca tego alkoholu był sam św. Patryk. Iryjscy mnisi rozprowadzali bowiem napój zwany „wodą życia” już w VII wieku. Miał on posiadać liczne właściwości lecznicze, z wydłużaniem życia na czele. Upływem kolejnych stuleci whiskey zaczęła zyskiwać na znaczeniu. Produkcja ze Szkocji i Irlandii była w większości przeznaczona na eksport do terenów imperium brytyjskiego. Gdy kolonizacja stała się popularna, to skorzystali z niej także Szkoci i Irlandczycy. Do Ameryki zabrali ze sobą whiskey i recepturę jej produkcji. Dominujący w Europie jęczmień zastąpili wszech obecną kukurydzą, a stare dębowe beczki świeżymi, wypalanymi od środka. Do dziś w Stanach Zjednoczonych produkuje się sześć rodzajów whiskey. Do najbardziej znanych należy chociażby burbon. Ten typ american whiskey jest produkowany w Kentucky. Region ten to istna kolebka burbonu. To tutaj powstaje aż 95% światowej produkcji tego trunku. Warunki, jakie musi spełnić burbon, są zawarte w rządowym rozporządzeniu z 4 maja 1964 roku. Zgodnie z jego zapisami, mieszanka zboża wykorzystana do produkcji burbona musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy i leżakować przez co najmniej dwa lata. Bez problemu znajdziemy jednak tego rodzaju american whiskey, które składają się w dwóch trzecich z kukurydzy, a w beczkach spędzają nawet cztery lata.

 

Tennessee i inne odmiany american whiskey

W sąsiednim do Kentucky stanie Tennessee także produkuje się whiskey. Trunek ten jest nieco odmienny od burbona. Różnica tkwi przede wszystkim w składnikach, jakie użyto do produkcji. W mieszance zbóż jest mniej kukurydzy, proces filtracji został wzbogacony o przepuszczanie Tennessee whiskey przez warstwę węgla drzewnego wypalanego z cukrowego klonu. Zabieg ten sprawił, że ta american whiskey zyskuje oryginalny aromat oraz kolor. Filtrowanie trwa około dziesięciu dni. Najbardziej znanym przedstawicielem tego rodzaju american whiskey jest alkohol stworzony przez Jaspera Newtona Daniela. Znajdziesz go chociażby na tej stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. Poza nimi w Stanach Zjednoczonych produkuje się także whiskey żytnią i pszeniczną. Najczęściej służą one do tworzenia blend. To tania wersja trunku, która składa się w 20% z whiskey żytniej i burbona, reszta zaś to czysty alkohol.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *