Czy pizza to danie uniwersalne?

by:

DIETA

To fenomenalne danie. Smaczna, szybka w przygotowaniu, stosunkowo tania i dopasowana do wielu – nawet najbardziej wybrednych – podniebień.

Pizza to przysmak, który zdobył uznanie wśród ogromnej liczby osób na całym świecie. W Polsce większość z nas kojarzy pizzę w formie okrągłego kawałka ciasta. W najpopularniejszych rozwiązaniach występuje z dodatkami takimi jak ser mozzarella, sos pomidorowy, grzyby, szynka i wiele podstawowych warzyw, które dobrze znamy z innych dań (takich jak pomidor, ogórek, papryka czy kukurydza).

Co oni jedzą?

Wszyscy dobrze znamy ofertę większości polskich restauracji, które podają pizzę. Możliwość, jaką jest zamawianie pizzy na dowóz, sprawia, że możemy testować menu wielu restauracji – jednocześnie nie wychodząc z własnego domu. Choć swoją drogą – propozycje z ziemniakami, bananami czy jeżynami to nadal ogromne zaskoczenie i nowość dla smakoszy. Przyjrzyjmy się temu, jak pizza może zaskoczyć nas, kiedy wybierzemy się do innych krajów. Jaką pizzę zjemy w Rosji, Indiach, Francji czy Anglii? Przekonajmy się!

Rozpocznijmy od Indii. Tam na popularnym “placku” zobaczymy sporo mięsa – baraniny lub kurczaka. A do tego trochę imbiru, twarogu i – jak to w przypadku mięsa – sos (na przykład majonezowy).

Choć pizza z rybą nie jest gigantycznym zaskoczeniem dla Polaków, to dopiero w Rosji możemy spotkać się z naprawdę szerokim zakresem tego typu dodatków. Sardynki, makrela, tuńczyk albo śledź? Nie ma problemu!

We Francji jednym z bardzo popularnych rodzajów pizzy jest flambée. Pizza pieczona w piecu opalanym drewnem, z sosem śmietanowym, boczkiem i cebulą. Kto by pomyślał, że takie dodatki trafiają w gust Francuzów!? Nie zaskakują za to Anglicy. Kraj słynący ze śniadań, które zaspokajają głód na cały dzień nie mógłby obejść się bez pizzy na śniadanie! Popularne śniadaniowe dodatki, takie jak boczek, fasolka czy jajka są podawane na cieście od pizzy.

Choć te niesztampowe wersje znajdziemy za granicą – w Polsce też nie trudno o coraz bardziej ciekawe dodatki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *