koryta dla trzody

drzwi do chlewni

https://ava-laboratorium.pl/

Zdrowa dieta na zimę

by:

DIETAPORADY

Coraz częściej spotykamy się dzisiaj z trendem na bycie fit i prowadzenie zdrowego trybu życia, to oczywiście bardzo dobre praktyki, trzeba jednak pamiętać o odpowiednim bilansie, tak by treningi czy diety nie działały na naszą niekorzyść.
Problem pojawia się zimą, kiedy to nasz organizm dąży wręcz do tego by przybrać nieco na wadzę i lepiej znosić chłód czy mróz, które ewidentnie doskwierają nam w zimowe wieczory. Jaką więc dietę powinniśmy zastosować, żeby czuć się i wyglądać zdrowo o każdej porze roku?

Pamiętaj o witaminach

Wraz ze skracającym się dniem i spadkiem temperatur, nasz organizm staje się bardziej narażony na ataki wirusów czy bakterii, dlatego bardzo ważne jest, by spożywać większe ilości witamin oraz minerałów, które pomogą nam przetrwać zimę bez kataru, kaszlu i gorączki. Nie możesz też zapominać o białkach czy węglowodanach – te składniki odżywcze pomagają w regeneracji organizmu i stanowią bogate źródło energii, która w tej porze roku może okazać się naprawdę cenna.
Jak już wspominano, zimą mamy tendencję do przybierania na wadze oraz mniejszej ilości ruchu, dlatego ważne, by na ten czas zrezygnować z tłustego jedzenia i coraz popularniejszych fast foodów – nawet jeśli latem bez przeszkód palisz dodatkowe puste kalorie, w czasie zimy może sprawić Ci to problem.

Co więc jeść?

Zacznijmy standardowo – od śniadania. Zaraz po przebudzeniu powinniśmy posilić się czymś ciepłym, najlepsze okazują się wszelkiego rodzaju płatki owsiane czy musli, które w połączeniu z owocami, takimi jak jabłko czy banan zapewnią Ci potężną bombę energetyczną już na początku dnia. Zimą warto też pamiętać o drugim śniadaniu, które podtrzyma organizm w stanie gotowości i da nam siłę do działania. Ważne by było zróżnicowane w stosunku do pierwszego posiłku – jeśli zjadłeś owoce, teraz pora na warzywa. Nie masz pomysłu na przygotowanie ciekawych i smacznych przekąsek? Zajrzyj tutaj.
Zimowy obiad powinien przede wszystkim opierać się o białko i węglowodany – ryba lub mięso drobiowe podane z ryżem i warzywami idealnie wpasuje się w tę rolę. Pozostaje już tylko kolacja, z którą to najwięcej osób ma problem. Jako ostatni posiłek dnia, powinna być lekka, ale również sycąca by w późniejszych godzinach nie kusiło nas podjadanie. Produkty białkowe, jak jogurty czy twarogi to perfekcyjna zimowa kolacja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *